Trenger ikke legevurdering for test

Innhold

Fra onsdag 12. august skal alle som mistenker at de er smittet av covid-19 ha anledning til å teste seg uten en leges vurdering.

Helsedirektoratet gir følgende anbefalinger om hvem som bør teste seg:

  • Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
  • Alle som kan ha blitt smittet med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land med høy forekomst de siste 10 dagene

Usikker på om du skal teste deg?

Da kan du ha nytte av tjenesten Koronasjekk.no

Du kan også ringe Folkehelseinstituttets koronainformasjon på 815 55 015

helsenorge.no finner du også mye relevant informasjon

Timebestilling for testing

Har du fastlege på Stridsklev, Herøya eller Heistad legesenter, ta kontakt med dem for test.

Andre kan ringe: 913 89 392

Telefonen er betjent mandag til fredag kl. 8-15. Tips: Det er størst trafikk på telefonen mellom kl. 8-9. Det er dermed lettere å komme gjennom på telefonen senere på dagen.

De som svarer på timebestillingstelefonen er ikke helsepersonell. Dersom du har spørsmål, må du kontakte fastlegen din eller ringe Folkehelseinstituttets koronainformasjon på 815 55 015

Dersom du føler deg veldig syk, skal du kontakte fastlegen eller eventuelt legevakt på telefon 116 117.

Testing av barn

Alvorlig covid-19-sykdom er svært sjelden hos barn. Barn under 10 år med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.

Selve Koronatesten kan være ganske ubehagelig og en utfordrende opplevelse for barn. Vi ønsker derfor å teste barn kun der legen vurderer dette som et nødvendig tiltak.

Testlokaler

Selve prøvetakingen foregår i egne lokaler ved St. Hansåsen lokalmedisinske senter. Vi tester alle hverdager.

Jønholt Terrasse 30, 3922 Porsgrunn (følg skilting)

Slik gjøres testen

Testen gjøres ved at det hentes ut prøvemateriale fra hals og nese. En liten prøvetakingspinne føres inn og skrapes mot slimhinnene for å få med seg noen celler der viruset lever. Deretter puttes pinnen i et glass med medium som gjør at viruset overlever transporten til laboratoriet.

Prøvene blir sendt til analyse

Prøvesvar

Det tar 1-3 virkedager før prøvesvaret er klart. Prøvesvaret finner du på min side på helsenorge.no. De som tester positivt blir kontaktet av kommuneoverlegen og smittesporing blir iverksatt.

Alle som testes bør holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger OG de er blitt symptomfrie.

Til toppen