Fikk historiens første porselensstipend

Kunstnergruppen 4+4 ble tildelt det første porselensstipendet fra Porsgrunn kommune og Kunsthall Grenland.

4+4 består av kunstnerne Eyvind Solli Andreassen, Ida Olesdatter Barland, Helene Duckert, Magdalena Adelajda Kotkowska, Thomas Iversen, Sisse Lee, Andrea Scholze og Ahmed Umar.

Stipendet er en forsterkning til utstillingsprosjektet de har i Kunsthall Grenland.

Det var leder av Utvalg for barn, unge og kultur, Anders Rambekk, som delte ut prisen lørdag.

Stipendet er på kr 25 000 kroner. I tillegg følger et 3 måneders opphold i Porsgrunn med fri bopel og gratis opphold på Kunsthall Grenlands porselensverksted 1400 grader.

I samarbeid med Porsgrunds porselensfabrikk vil mottakeren ha tilgang på fabrikkens materialer, glasere og benytte seg av ovnen som brenner på hele 1400 grader.

- Porsgrunds Porselænsfabrik og dens 133 år gamle historie er helt unik i nasjonal og internasjonal sammenheng og er en av byens aller viktigste identitetsbærere. Vi er så stolte av porselenet vårt i Porsgrunn, sa Anders Rambekk.

- Dette stipendet er et ønske og en ambisjon vi har hatt i mange år, og nå er det endelig en realitet, sa han.

Helt siden 1998, når man avduket Barclay-monumentet laget av hoppbakkefliser i porselen, har Porsgrunn kommune og etter hvert Kunsthall Grenland hatt en felles satsing på porselen som materiale i samtidskunst.

Dette har resultert i mange kunstprosjekter i vårt offentlige byrom, men også en hel rekke andre utadrettede prosjekter har sett dagens lys som følge av denne målrettede satsingen:

Utstillinger, fagseminarer, workshops. Utallige skoleklasser har vært med på skulpturvandringer i byen og mange, mange formidlingsopplegg er laget for barn og unge slik at de skal få kunnskap om og et forhold til det hvite gull.

I 2005 ble den første porselensbiennalen arrangert, og fulgt opp videre i årene 2007 og 2009.

I dag jobber vi i Porsgrunn for å forsterke miljøet rundt Porselensfabrikken på Vestsida hvor Porselensmuseet allerede er etablert og porselensverkstedet 1400-grader er operativt i et samarbeid mellom Kunsthall Grenland og Bratsberg gruppen.

Det er en forutsetning for all denne aktiviteten at PP faktisk fortsatt har en aktiv produksjonslinje. I år inngikk Porsgrunds Porselænsfabrik en ny avtale som sikrer videre drift de neste 10 årene.

Juryen i år har bestått av 2 representanter fra kunstnerisk råd i Kunsthall Grenland: Irene Nordli og Heidi Bjørgan. En representant fra andre porselensaktører som i år er porselenskoordinator Catrine Danielsen. Kulturavdelingen i Porsgrunn kommune fungerer som fungerer som sekretær for juryen.