Elkem skal bygge batterifabrikk på Herøya

Elkem har valgt Herøya Industripark som et sted for en mulig fabrikk for produksjon av grafitt til bruk i batterier for elektriske kjøretøy og forbrukerelektronikk.

Fabrikken, kalt Northern Recharge, kan potensielt bli på rundt 60.000 kvadratmeter. Det er estimert at fabrikken vil tilby over 100 nye grønne arbeidsplasser i Grenland.

Ordfører Robin Kåss var i dag på plass for å gratulere Herøya Industripark med avtalen.

- Dette går inn i en fantastisk historie både for parken og byen. Vi er selvfølgelig glade for at Elkem valgte Porsgrunn som lokasjon. Det betyr mye for både industiutvikling og arbeidsplasser, sa ordfører Robin Kåss.

Sverre Gotaas, administrerende direktør i Herøya Industripark AS, benyttet anledningen til å skryte av kommunen som tilrettelegger og markedsfører.

- kommunen har gjort mye for å få dette til. De har bidratt med markedsføring og stått veldig på. Det er godt å ha en kommune i rygge. Det betyr veldig mye at både administrasjonen og politikerne forstår hvor viktig dette er, sa Gotaas.

Den nye fabrikken skal bygges på området der de gamle byggene fra magnesiumproduksjonen ligger. De gamle byggene skal rives og Herøya Industripark regner med at det tar rundt 10 måneder før området er klart for bygging. Elkem er i engineeringsfasen og skal bestemme seg for hvordan den nye fabrikken skal se ut.

Den kraftige økningen i bruken av elektriske kjøretøy gjør at Elkem forventer en sterk vekst i markedet for såkalte litium-ion-batterier. Denne typen batterier brukes også i veldig mange andre produkter vi omgår oss med til daglig, som elektriske verktøy, forbrukerelektronikk og elsykler.

Fabrikken på Herøya skal produsere grafitt, en viktig bestanddel i de fleste litium-ion-batterier. Elkems Northern Recharge-prosjekt tar sikte på å ta en konkurransedyktig posisjon i dette internasjonale markedet, ønsker å bidra til en sterk europeisk batteribransje og vil kunne bygge en ny norsk eksportindustri basert på fornybar, norsk vannkraft.

På bildet fra venstre: Administrerende direktør i Herøya Industripark Sverre Gotaas, næringssjef i Porsgrunn kommune Øyvind Solbakken, investeringsdirektør i Oslo Pensjonsforsikring Lars Haram, leder for byggdrift og utvikling ved Herøya Industripark Skjalg Aasland, ordfører Robin Kåss og leder for industriparkdrift ved Herøya Industripark Tone Rabe.