Ønsker å kartlegge plastpellets langs kysten

Siden midten av mars har det dukket opp store mengder med små plastpellets langs kysten i hele Oslofjorden. Pelletsene har også dukket opp lang kysten av Vestfold og Telemark. Nå ønsker Oslofjordens Friluftsråd at folk som finner dette langs kysten rapporterer dette inn.

Utslippet stammer fra en containerlekkasje på et skip. Skipet ble 22. februar lastet med 26 tonn polypropen i Rotterdam i Nederland.

Plasten det hadde om bord, var produsert av Ineos og skulle til plastrørprodusenten Pipelife i Surnadal.

Skipet kom ut for uvær natt til 23. februar. I uværet ble det slått hull på en av containerne og plastpellets havnet i sjøen.

Registreringsløsning for plastpellet:
For å effektivt kunne kartlegge omfanget av plastpellets etter utslippet i Oslofjorden nylig, har Fredrikstad kommune i samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd laget en kartløsning for registrering. Registreringsløsningen har vært i bruk i Oslofjordområdet i fem uker og kan benyttes for registrering av plastpellet også i andre områder.

Vi gjør oppmerksom på at dette er en registreringsløsning for pellet knyttet til dette konkrete punktutslippet, ikke pellet fra tidligere utslipp.

Lenke til registreringsløsning

Lenke til nettside med mer informasjon

Oslofjorden Friluftsråd ønsker også at man tar vare på plastpelleten man rydder, både slik at de får oversikt over hvor mye som blir ryddet og for å kunne bevise kilden.

Plastpellets Foto: Fredrikstad kommune